Mijn eerste doek 1996
Dit eerste doek was voor mij een kennismaking met olieverf maar techniek of iets anders waardoor het ergens op leek had ik nog niet maar daarom is het verrassend hoe mijn verschillende stijlen en technieken zich hebben ontwikkeld de laatste jaren.
Maar omdat het mijn eerste doek was heb ik hem altijd bewaard tot nu toe (2017) dus toch 21 jaar.


Romeinse Villa
Nadat ik kunstgeschiedenis ging studeren kwamen er verschillende opdrachten in de klas waaronder een boek met Romeinse en Griekse kunst maar ook modern.
Hieruit ontstond deze villa waarin ik meteen kon spelen met het begrip schaduw zoals U ook kan zien bij de openingen van dit gebouw.
Maar toch nog een makkelijke opdracht gezien het feit wat er later zou komen qua techniek.


Sticker ĖArt
Dit schilderij is ooit ontstaan omdat ik een afdruk zag van Salvador Dali en ik heb deze afdruk gemaakt van plakplastic i.p.v. verf.
Het moeilijkste is om het plastic er in 1 keer zonder fout op te plakken want de ondergrond was gekleurd papier dus verschuiven kon niet. En met diverse kleuren uitgesneden en ingevuld zoals U ziet.


Zwerver
Deze pasteltekening was een oefening om een dronken man in de straten van Parijs met positief en negatief beeld te situeren want kijkt U maar naar de verhouding van de gebouwen en de straat.
Lekker om te werken omdat Pastel makkelijk te mengen is met andere kleuren tegelijk.
En het resultaat is verrassend .


Abstract
Dit schilderij is eigenlijk de eerste waar ik met diverse kleuren van olieverf geŽxperimenteerd heb met nat in nat maar ook met diverse penselen om textuur te creŽren.
Het is erg verslavend omdat er kleuren ontstaan die je pas ziet als je gaat mengen dus U ziet het resultaat.
De naam was voor mij gezien de expressie abstract omdat er van alles in te zien is.


Horizon
Dit grote doek was voor mij duidelijk om een serene afbeelding te creŽren waar niet te veel kleur maar ook duidelijke grenzen die in elkaar over liepen zodat er een soort horizon ontstond.
Ik kom mijn leven lang op het strand dus daarom was een horizon voor mij zeer aannemelijk om te doen in het eerste grote doek wat ik ooit heb gemaakt.
Het heeft daarna enige jaren gehangen bij een vriend met een I-T bedrijf bij de ingang van het kantoor als blikvanger.


Tijd is geld
Dit doek is ingevuld met olieverf en diverse tijdseenheden en echte horloges erin verwerkt als eerste doek met materialen erop.
Diverse texturen met olieverf vermengd met zand is een van de opties die naar voren kwamen.
Ik wil dit doek na jaren toch verbeteren om er meer schoonheid en tijd erin te schilderen dan wat U hier ziet.


Geen Titel
Zoals ik al aangaf werk ik met vele materialen zoals U bij dit doek kan zien. Koperen draadjes, ingekleurd en gerangschikt in diverse verticale richtingen met geverfde streepjes ertussen om het geheel systematisch vol te schilderen met dezelfde kleur en dezelfde vormen zodat het resultaat eruit springt.
Mijn eerste werkgever zag na 35 jaar dit schilderij en hij was verliefd mede omdat het ene tijdrovende klus was om die draadjes te buigen en te knippen plus het schilderwerk.


Puzzle
Dit doek is ontstaan omdat ik met perspectief bezig was in het schilderen.
Niet bijzonder omdat het ook in mijn beginperiode tevoorschijn kwam zonder enig verstand van detail of kunst.
Ik wil er mee benadrukken dat iedere kunstenaar ergens begonnen is en waar de toeschouwer meegenomen wordt hoe het zich ontwikkeld door de tijd heen op mijn site.
Uitgevoerd in olieverf met acrylverf als ondergrond.


Geen Titel
Dit doek was eveneens een experiment met textuur oftewel Impasto en nat in nat techniek met olieverf als basis.
Hoe gedraagt de verf zich bij dergelijke oefeningen en het was voor mij nodig om enige basisoefeningen onder de knie te krijgen toen ik met schilderen begon en daar is dit een voorbeeld van.


Integratie
Dit doek vormde voor mij het oefenen om bladeren te maken met een eigen kleur en vorm.
Ik wandel graag in het bos en ik heb een voorliefde voor bomen en ongerepte natuur.
God is de grote architect in mijn ogen van al dit natuurschoon dus het is dan ook nooit vervelend of saai als je je midden in een bos bevind met de diversiteit die je daar in elk seizoen vindt.
Winter of zomer of voor of najaar heeft altijd een mooie uitstraling in mijn ogen en als je dat kan beschilderen waarom niet.
Ook uitgevoerd met olieverf en impasto (Textuur)


Droom
Dit doek is beschilderd naar aanleiding van ene droom die ik had waarin ik in een ruimte was waar diverse ingangen waren en waar ik moest kiezen welke.
Gehuld in een donkere sfeer met gordijnen die ik gemaakt heb van een keukendoek gedoopt in kunsthars zodat het in een bepaalde opgerolde vorm bleef en toen bespoten met gele verf.
Het is altijd leuk om een onderwerp te kiezen naar aanleiding van iets wat persoonlijk is en waar je een beeld aan kan geven zoals deze droom.
Uitgevoerd in Acrylverf met textuurpasta en kunsthars


Katwijk
Dit doek is een kopie van een bekende muur uit Katwijk ten tijde dat er nog een bioscoop was rond 1972 bij de boulevard destijds.
Een vriend van mij wilde deze afbeelding op schilderij dus met fotoís kon ik dit namaken.
Hij vond het doek mooier dan de foto omdat het beschilderd was.
Ingevuld met acrylverf.


Symmetrisch
Dit bijzondere doek is ontstaan doordat ik ergens metalen satť-pennen had gevonden en een stuk bladlood waarvan ik later de lijst gemaakt heb. Verder verzamelde ik slijpsel van het slijpen van sleutels en geperst hout wat versnipper baar is en hiermee heb ik de vormen die ik van tevoren heb uitgetekend ingevuld met olieverf vermengd met deze materialen en als laatste de satť-pennen langszij om de vorm te benadrukken.
Ik heb een gave dat als ik ergens materiaal ziet dan komt er spontaan een beeld of idee naar boven waar ik ook altijd voor bidt dus God voorziet mij hiervan is mijn getuigenis.
Gemaakt op een houten ondergrond (Multiplex) en het materiaal erop geplakt met kunsthars en houtlijm vanwege de transparantie na het drogen.


Zeilmast
Dit doek was ook een opdracht van iemand die zelf een zeilboot heeft gehad en daarom iets van een houten maar ook een aluminium mast wilde hebben op een schilderij.
Vrij moeilijk om het hout na te schilderen maar wel bevredigend toen het klaar was.
Uitgevoerd in olieverf.


Het Kruis
Dit grote ruitvormige doek is ontstaan omdat ik Christen bent en eigenlijk altijd iets persoonlijks wilde maken in de vorm van het kruis.
In mijn gedachten kreeg ik na meditatie een beeld van een diamant en dat correspondeerde ook met de vorm en later werd er een diamant vernoemd in Openbaringen 4 vers 3.
Dus dat maakte mijn doek bijzonder .
Ik heb olieverf gebruikt maar ook koperpoeder omdat het koper ieder jaar gaat oxideren en daardoor meer veranderd qua uiterlijk maar ook qua uitstraling met het titaanwit over kleuren heen geschilderd en een glacerende olie zodat de onderliggende kleuren zichtbaar blijven .


Trimetrie 1
Experimenteren is iets wat ik bij het ontwerpen graag doet.
Ik heb bij deze reeks want 1 is de eerste uit een serie gebruikt gemaakt van ene houten lattenraam waar ik met licht een schaduw creŽert in drie verschillende gradaties en deze gradaties uitgewerkt in kleur. Van licht naar donker in 3 of 4 tinten.
Dus de tinten vertalen de scheidingslijnen die ontstaan hoewel het 1 figuur is.
Het is mijn eigen idee geweest omdat ik ook bij dit doek s, middags aan het mediteren was en op dat moment scheen de zon naar binnen en dit houten lattenraam veroorzaakte een schaduw die ik erg snel moest overtrekken voordat de zon weg ging en ik de vorm kwijt zou zijn.
En dit heb ik later kunstmatig uitgewerkt met lichtspots in een donkere kamer zodat het effect zichtbaar was.
En de vorm van het houten raam komt bij ieder doek op een andere manier naar voren ingevuld met diverse kleuren maar ook met acryl zowel als olieverf in het begin vanwege de plasticiteit.


Trimetrie 2
Zoals ik al bij voorgaand schilderij heb uitgelegd hoe dit doek tot stand kwam is ook dit doek gemaakt met olieverf en titaanwit onverdund omdat ik het als impasto met een paletmes als stuc heb uitgewerkt dus veel tubes om alles te vullen maar ongelooflijk mooi als het klaar is.
Ik heb jaren later het schilderij overgeschilderd omdat het wit geel was geworden en nu heb ik het met Rembrandverf met een hoge kwaliteit pigment afgewerkt zodat de kleur nooit meer veranderd en zijn schoonheid behoud.


Trimetrie 3
Dit doek is ingevuld met acrylverf en textuurpasta op acrylbasis maar ook metaalvijlsel als textuur.
Dus je kan alle kanten uit om er iets moois van te maken .


Trimetrie 4
Dit doek eveneens met acrylverf en pasta voor de textuur maar ook de metaalachtige kleur die het geheel verrassend maakt.

Trimetrie 5
Bij dit doek heb ik twee houten ramen gebruikt met houten snippers als textuur en acrylverf gecombineerd met Hebreeuwse letters en techniek (nat in nat) bij het blauw op de achtergrond.

Salonta
Dit doek is in 1 middag gemaakt omdat ik iets wilde maken voor een verpleeghuis in Salonta RoemeniŽ waar mijn relaties ieder jaar naar toe gaan om hulpgoederen te brengen voor mensen die niets bezitten.
Tot op de dag van vandaag heeft de voorganger van een kerk mijn schilderij nog steeds in zijn kantoor hangen hoewel ik dat toch een keer gaat vervangen voor iets mooiers met inhoud.
Uitgevoerd in acrylverf met textuurpasta op houten achtergrond.


Elements
Nog steeds iets met bomen en eigen fantasie in acrylverf met textuurpasta als laatste in natuurlijk opzicht.
Dit en andere doeken heb ik aan een goed doel gegeven want schilderen is leuk maar het neemt ook veel ruimte in beslag dus je moet gaan rangschikken welke de mooiste is.
En het ontwerpen is het mooiste wat er is denk ik zelf.


De Aanval
Een schilderij met een symmetrisch figuur die aan alle kanten naar buiten gericht staat en in de hoeken sterren die hem willen aanvallen.
Gemaakt met acrylverf en textuurpasta in diverse kleuren.


Dark Territory
Dit doek heb ik gemaakt vanuit mijn fantasie omdat ik diverse art-boeken heb ingezien over sprookjesachtige landschappen en vreemde figuren zoals bijvoorbeeld Lord of the Rings.
Dit ontwerp is leuk om te doen met allerlei kleurencombinaties en textuur maar ook donkerachtige kanten die het spannend maken bij elk detail wat je erin stopt.
Gemaakt met acrylverf en textuurpasta.


New-York
Dit doek heb ik gemaakt naar aanleiding van 09-11 dus ik kreeg een voorbeeld te pakken van een foto voordat deze aanval plaatsvond.
Ik heb het zelf groot getekend en diverse materialen gebruikt zoals fijn gaas beschilderd en acrylverf op een houten paneel en iedere wolkenkrabber heb ik zelf qua kleur ingedeeld dus waarschijnlijk niet origineel maar wel de vorm.
Het blauw eronder moet water voorstellen in abstracte vorm.
Daarna heb ik dit doek gefotografeerd en naar de Gemeente New-York gestuurd om mijn condoleance aan te bieden bij het grote verlies van deze ramp en toen kreeg ik een boekje met beschrijving over de ramp en de talloze mensen die hierbij betrokken waren.
Ik voelde me vereerd en emotioneel dat er werd gereageerd op mijn bijdrage.
Ik snap dan ook niet dat mensen tot deze dingen in staat zijn hoewel menige familie zijn ouders of relaties of geliefden hebben verloren die dag.
Want wie is nu uiteindelijk het slachtoffer,,, de gewone man die zijn werk probeert te doen om zijn gezin te onderhouden,,,.


Een Boodschap
Een groot doek met als inhoud de wereld en het hiernamaals die zich zal manifesteren als Christus terugkomt en vele oordelen over deze aarde komen.
Gezichten die allemaal hun eigen verhaal hebben zoals wees niet bang omdat deze dingen moeten gebeuren en U zal vergaderd worden tot Uw voorvaderen (Bijbelse tekst). Uitgewerkt in acrylverf met vele materialen zoals koperen staven en lichtgevende verf maar ook beschilderd tempex om heuvels te maken op een grote houten ondergrond omdat die staven erin geboord en gelijmd zijn.
Dit was ook iets wat ik ontwerp vanuit mijn gedachten van begin tot eind.


Sculptuur 2
Dit beeld is gemaakt van Gibo-beton en als je het in chemische kunsthars dompelt dan wordt het zandkleur i.p.v. wit.
Het model is ontstaan vanuit mijn hoofd zonder te weten wat het moest worden.
Het is veelal gevijld omdat het erg zacht en broos is en de bladeren zijn er als laatste in gevijld als een soort lauwerkrans.
Ik gebruik grove vijlen om model te maken en fijne diamantvijlen om details erin te vijlen.


Geloof
Dit bijzondere doek weerspiegelt mijn geloof in abstracte vorm.
Ik heb diverse nieuwe technieken gebruikt zoals het onverdund mengen van diverse vloeibare verven met een glacerende gel dus het kost veel verf maar het effect mag er ook zijn in combinatie met glasparels waar de verf zich niet op hecht dus ook een effect.
Ook met acrylverf en textuurpasta ingevuld.


Heilig
Bij dit doek komt de Joodse ster en de kruisiging naar voren in abstracte vorm beschilderd met acrylverf en gebruik van reliŽf-pasta om de voorbeelden te benadrukken.
Belangrijk gegeven is dat ik mijn geloof graag omzet in beeld en vorm zoals hier.


Hoeksteen
Jeruzalem die als hoofdstad van de wereld zal fungeren als de Messias terug komt.
De Messias is de hoeksteen volgens de bijbel die de bouwlieden hebben afgekeurd maar werd verhoogd door God totdat alle vijanden onder een voetbank verzameld worden (Bijbelse tekst).
Dus alle tegenstanders van IsraŽl zullen weten wie er straks wereldwijd regeert in de aankomende eeuw.
Want er staat geschreven sinds de tijd van Abraham waarin God zei: ,,Wie U zegent zal gezegend worden en wie U vervloekt zal vervloekt worden,, is wel een uitspraak die serieus genomen moet worden tot op de dag van vandaag omdat het een Profetische uitspraak is.
Uitgevoerd in acrylverf met reliŽf-pasta.


Jacobs Gevecht
Het bekende verhaal van Jacobs gevecht met God uitgevoerd in acrylverf met reliŽf-pasta toen God zijn heup brak en hem daarna IsraŽl noemde.

Sjekel
Deze IsraŽlische munteenheid heb ik geschilderd met acrylverf en koperpoeder en gel om de munt-kenmerken te accentueren.
Volgens sommige bijbelcommentators symboliseert de menora het brandend braambos dat Mozes zag op de berg SinaÔ.
Mozes moest van God volgens precieze voorschriften een zevenarmige kandelaar laten maken en plaatsen in de Tabernakel bij de Ark van het Verbond waarin de stenen platen met de Tien geboden lagen (Exodus 25).


Snow-Resort
Dit sneeuwachtige landschap was een opdracht voor iemand die een praktijk had en waar de mensen van konden genieten als ze in de wachtkamer zaten.
Het werken met tinten wit en schaduw en licht is niet makkelijk maar mooi met de donkere elementen die eruit springen vanwege de omgeving.
Geheel met acrylverf en gel ingevuld.


Vallei
Ook deze vallei is voor dezelfde praktijk gemaakt met een sprookjesachtige omgeving met een dal en kleurige elementen erin geschilderd en waar je menig detail kan observeren zolang je erop inzoomt . Gemaakt met acrylverf en reliŽf-pasta om extra indruk te bevorderen.

Legende
Plaatje van middeleeuwse voorstelling van vrouw oftewel prinses die de doodsrivier oversteekt met een mannelijk figuur die haar naar de overkant brengt voor een penning.
Mijn fantasie is erg kleurrijk omdat ik veel boeken hebt gelezen die sages en legendes bevatten.
En de uitspraak : ,,Wie betaald de overtocht,, is van toepassing op dit verhaal.
Gemaakt met acrylverf en textuurpasta en speciale fluorescerende kleuren.


Na 09-11
Naast de Twin Towers was er een gebouw waar alles gesneuveld was en die heb ik geschilderd omdat ik de impact wilde laten zien hoe een mooi gebouw in tijd van enige seconden totaal kan veranderen en dan nog op afstand van de ramp destijds.
Zoals ik al eerder zei was ik hier emotioneel bij betrokken vanwege de zinloosheid van elkaar vernietigen.
De mens is in staat om langdurig in vrede te leven omdat we van iedere oorlog in het verleden kunnen leren maar als men geen vergeving kent dan is het eind zoek zijn ook de woorden van onze Schepper die de intelligentie van deze wereld een dwaasheid noemt en de mens zijn eigen ondergang tegemoet gaat met deze consciŽntie.
Jammer dat mensen dit niet inzien.


Het Begin
Een schilderij van een kapel met graven eromheen die aanduiden dat dit het einde is van uw huidige leven omdat het ten einde komt door ouderdom of enige andere oorzaak.
Als U na dit leven voor de troon staat waar U beoordeeld wordt dan ziet God U in Christus aan dus met het verlossingswerk aan het kruis van Golghota bent U gevrijwaard om in te gaan als U dit gelooft.
Vele mensen gaan hieraan voorbij omdat zij zich niet geroepen vinden om God te zoeken laat staan om God te dienen hoewel de consequenties gigantisch zijn als U Gods Woord leest.
Als U eenmaal sterft is het te laat om terug te gaan zoals de rijke man het vroeg dus aan U de keus.
Ik was in mijn leven ook 35 jaar geen christen tot het moment dat ik omkeerde en deze dingen wel tot mij nam en dit heeft veel veranderd in mijn huidige leven waar ik nu zelfs spijt van hebt dat ik dit niet van te voren had beslist.
Maar er is ook strijd als je je hieraan overgeeft dus volharding is belangrijk om staande te blijven in een wereld die God loslaat.
Maar het is een verrijking die ongekend is en die je niet kan kopen.
Ingevuld met acrylverf en gel om textuur te creŽren.


Vervolging
Het begin van de 2e wereldoorlog waarin de pogroms en de vervolgingen tot het vermoordden van Joodse mensen een ongekend leed hebben veroorzaakt die zijn weerga niet kent.
Er zijn zelfs mensen die deze affaire ontkennen omdat met deze vervolging ook elk bewijs vernietigd was op enige overlevenden na die dit navertelden en de historische plaatsen zoals de vernietigingskampen die nog steeds behouden zijn gebleven.
Walgelijk en beschamend om jezelf een beschaafd mens te noemen met zoín voorgeschiedenis die in het westen heeft plaatsgevonden.
En zelfs nu nog scanderen en dreigen naar een volk die zoín verleden heeft meegemaakt met verlies van gehele families.
Is dit beschaafd of barbaars in de ogen van deze wereld of mag ik dit niet zeggen want feiten zijn feiten.
Beschilderd met acrylverf op glazen plaat.


Waanzin
Hetzelfde verhaal als ervoor maar nu een Engel des Wraaks die in de eindtijd deze affaire aan het licht brengt en de schuldigen zal vervolgen tot een eeuwige straf omdat de Messias zelf van Joodse afkomst is.
De details hierin beschilderd vind men in musea over de vervolging van het Joodse Volk.
Ook op glas beschilderd met acrylverf.


Vanwaar komt mijn hulp !!!!
Als je in dit leven tegen muren aanloopt vraag je je af hoe je daar omheen kan.
Ik ervaar uitkomst als ik ga bidden tot de Bron die voor mij Christus is.
En ik heb ervaren dat er deuren open gingen hoewel het onmogelijk leek in vele opties.
Zo wordt je geloof versterkt en wordt je als het ware boven de problemen uitgetild.
Zijn er nu geen mensen die dit ook willen ervaren in liefde ,gezondheid, en andere belangrijke dingen die niet te koop zijn en waar de wereld geen antwoord op heeft.
Ik ben een levende getuige wat dit betreft dus er is hoop die niet beschamend maakt.
Beschilderd op houten paneel met acrylverf en grove textuurpasta zoals U kan zien.


Profetie
Dit doek is beschilderd met acrylverf en ruwe gel om rotsblokken aan te duiden die als een komeet op deze aarde neerkomen en globaal vreselijk veel ellende zullen veroorzaken.
Dit wordt aangeduid als een van de laatste oordelen in Openbaringen wanneer de zegels worden verbroken in de hemel.
Er is zelfs nu al beweerd door NASA en sterrenkundigen dat er vaak sommige rotsblokken met een diameter zo groot als een voetbalveld langs de aarde passeren dus een inslag is voldoende om miljoenen mensen te doden.
In het verleden zijn de dinosaurussen ook uitgestorven door zoín inslag.
Dus die optie is heel reŽel als men ernaar kijkt .


Openbaring
Vuur uit de hemel is een van de oordelen die de aarde zullen treffen en de afbeeldingen zijn engelen die hun schalen omhoog houden als deze oordelen ten uitvoer worden gebracht.
Snappen de mensen dan niet dat men alleen kan ontsnappen als men ondertussen in de hemel wordt gebracht als men bekeerd is om de bruiloft van het lam (Christus) wordt gevierd.
De oordelen zullen ondertussen plaatsvinden omdat er een eindstrijd word uitgevochten tussen God en satan.
Ik zei al eerder dat de geestelijke strijd hier op aarde momenteel een strijd is tussen deze twee machten (Goed en kwaad).
En de mensen maar denken dat het andere factoren zijn die dit veroorzaken.
Het wordt in de bijbel beschreven maar als je dit woord niet bestudeerd dan zal je verloren gaan wegens gebrek aan kennis zei Jezus Christus.
Als je haat koestert tegen je naaste dan ben je al een instrument van de boze.
Beschilderd met acrylverf en strepen met speciale acrylstiften om lijnen dun te houden en collages om de engelen aan te duiden.


Mindlessness
Loopt U wel eens gedachteloos door de stad of ergens anders zonder dat dat prikkels oplevert en waar U daarna vanuit het verleden dingen herinnert die zich opnieuw aandienen maar nu jaren later.
Ik heb dit vaak meegemaakt en het was voor mij een puzzel om dit doek zodanig in te richten zodat de kenmerken zichtbaar waren .
Psychologisch een mooi doek met raakvlakken erin zoals munten en een kubus die op andere vlakken terugkomen en ook omdat ik met acrylvellen bijzondere kleurnuances heb gemaakt zoals U ziet .
Beschilderd met acrylverf en echte munten erin gelijmd.


Memories
Elementen in het schilderij zijn uit boeken overgenomen en de achtergrond is voor mij een herinnering uit het verleden omdat je leven steeds ouder wordt en toen je jong was kon je veel presteren en als je ouder wordt zit je op een ongewenste glijbaan omdat je veel moet verliezen in gezondheid en je kan veel minder als voorheen dus je hoogtepunt veranderd langzaam in een dieptepunt.
Hoe kan je dit verlies accepteren is de algemene vraag geworden.
God zegt dat jij belangrijk bent en dat Hij van je houdt.
Dus als de wereld je loslaat, of je verliest iemand of je capaciteiten worden minder totdat je alleen bent en je zonder God allang depressief was geworden is er toch nog 1 iemand die om je geeft en dat geeft jou de balans om oud te worden zonder depressie en als mensen hatelijk zijn geeft God jou de kracht om hem of haar toch lief te hebben ongeacht wie of wat er op je afkomt.
Ieder mens wordt oud en waar vinden we die waardering die we als bejaarde nodig hebben in deze wereld, bij God is mijn antwoord.
Beschilderd met acrylverf en speciale draadgel om dunne lijnen te trekken in kleur.


Hoe lang nog !!!
Dit doek weerspiegelt allerlei oorlogsmiddelen en wapens die rechtstreeks uit je tv komen iedere avond en waar miljarden in omgaan omdat er genoeg verdiend moet worden dus vrede is een illusie geworden in deze wereld.
Omdat er wapens geleverd worden door regimes die zelfs hun eigen volk onderdrukken zegt men niets omdat de economie wereldwijd in stand wordt gehouden.
Dus wie wordt voor de gek gehouden terwijl er kinderen sterven en diverse rampen plaatsvinden die men allang had kunnen bestrijden als men dit geld goed had besteed.
Of ruimtereizen die miljarden kostten omdat men wil weten of er leven buiten de dampkring is of waaruit planeten bestaan die tot nu toe nog geen voordelen hebben opgeleverd voor de mensheid.
Dus ik denk dat dit nooit zal stoppen als het van de mens zal afhangen.
Toen de mens de toren van Babel bouwde zorgde God voor een spraakverwarring omdat de mens trots zou worden en elkaar voorbij zou streven maar wat hebben mensen nu geleerd in die 2000 jaar.
Het is een wedloop geworden ten koste van.
Beschilderd met acrylverf op een houten ondergrond.


Captured Beauty
Dit doek impliceert de globale vervuiling met plastic in zeeŽn en radioactiviteit in zee en bodem en globale opwarming die de mens en dier langzaam laat uitsterven.
De uitdrukking gevangen is dat men belangrijke dingen wil isoleren door dieren in een park te beschermen tegen uitroeiing en bloemenzaden opslaan in een soort databank voordat het uitsterft en zo ook dieren die nu speciaal gekweekt worden voor uitsterven en misschien zijn er ook plannen met mensen denkbaar voordat we uitsterven met kloonopslag of zo .
Achter de feiten aanlopen denk ik zelf dus wel een remedie bedenken maar geen preventie.
En dat noemen we wetenschap ten top.
Beschilderd met acrylverf en bloemen en visnet in gel en boomschors als lijst in kunsthars geprepareerd en beschilderd.


Gokken
Iedereen wil rijk worden in deze wereld en als je God kent ben je al schatrijk omdat je met geen prijs ter wereld je ingang kan kopen om de hemel binnen te gaan.
Alleen door geloof ben je uitverkoren en niet anders.
Hoe moeilijk is het voor een rijke de hemel binnen te gaan als een kameel door het oog van de naald zegt de Christus.
Door het vele geld en bepaalde constructies in de financiŽle wereld hebben we een globale crisis veroorzaakt door de hebzucht van rijke mensen of instanties die miljarden hebben verspeeld en waar als oplossing de hardwerkende burger het verschil moet bijwerken door zijn pensioen of inkomsten te deponeren en zo kunnen deze financiŽle markten weer vrolijk verder gaan met dit gokgedrag zoals derivaten en andere vormen van beleggen.
Want een rijksinstelling kan nooit aangesproken worden als het om verlies gaat maar een burger wel.
En dat mensen gokken en daaruit veel ellende ontstaat doordat men
verslaafd is zadel je de maatschappij weer op met hoge kosten dus het is een vicieuze cirkel die nooit doorbroken wordt.
In Las Vegas ga je met geld naar binnen en na 1 avond ben je failliet ,, Ongelooflijk,,.
Beschilderd met acrylverf en echte Nederlandse centen op een houten ondergrond.


2015 Expositie in Art en Ziel
Deze expositie was voor mij een opening om mijn werk voor een grootschalig aantal mensen te vertonen.
Ook in September 2017 is er hier opnieuw een expositie en zal ik met 2 schilderijen meedoen n.l. Bloemfestijn en Amsterdam (Zie Site).


Western Wall
De Klaagmuur is de heiligste plaats voor de joden en symboliseert het eeuwenlange verlangen naar een staat, waarin het geloof aan God centraal staat. Het is het Joodse symbool bij uitstek geworden. Symbool van het lijden van het Joodse volk, maar tegelijk de belofte van herstel.
Er gaat ook kracht vanuit als men daar aanwezig is werd mij vaak verteld.
Het is beschilderd met acrylverf en reliŽf-pasta voor de stenen.


Lucy in the Sky
Dit doek is ontstaan toen ik in een dennenbos dennennaalden zag liggen en toen wilde ik van die naalden figuren maken op een schilderij.
Ik heb iedere naald beschilderd in diverse kleuren zoals U kan zien en daarna gerangschikt en geknipt zodat ik de figuren met lijm in elkaar heb gezet .
Het beschilderen van de naalden duurde enige maanden voordat ik de figuren kon invullen dus zeer tijdrovend.
Ik heb er veel van genoten omdat het een eenmalig project was zonder ervaring.
Beschilderd met acrylverf en naalden met gel vastgezet.


Gezichten
Ik wilde een doek maken met diverse soorten gezichten van arm en rijk dus in allerlei gedaanten.
Elk mens is verschillend en wanneer je een gezicht aanschouwt dan zie je ook de persoonlijkheid omdat ogen alles verraden.
Ogen spreken een eigen taal en iemand aankijken (oogcontact) is voor vele mensen moeilijk.
Ogen zijn de spiegels van de ziel.
En de houding zegt ook veel van iemand dus daarom maakte ik dit doek om de verschillen aan te tonen.
Beschilderd met acrylverf en gebruik van vloeibare verf (Gemengd) en gel om achtergrond in te vullen .


Inauguratie
Deze troonwisseling was groot nieuws toen Prinses Juliana de plaats innam van haar moeder Koningin Wilhelmina.
Diverse collages laten zien hoe deze gebeurtenis verliep en het was voor mij een eer om dit in een leuk jasje te stekken met speciale acrylverf in vakken en met een schelpachtige achtergrond om het Koninklijke aan te duiden en acrylvellen om diepte te suggereren.
Koningin Wilhelmina was een staatshoofd met het langste aantal regeringsjaren dus best om trots op te zijn gezien deze inspanning.


Nooit alleen
Dit doek is bedoeld voor mensen die misschien langdurig de weg kwijt zijn en die ik wil bemoedigen.
Het stelt een man voor die op het strand loopt en na verloop van tijd achter hem vier voetstappen ziet in het zand terwijl hij alleen was.
Hij was echter niet alleen want God droeg hem door de moeilijkheden heen.
Ik ben ook zeer lang alleen geweest en bijna ten onder gegaan maar ik kwam er ook altijd weer uit en toen kwam ik erachter dat God mij nooit alleen had gelaten.
Toen Koning David in een grot zat op de vlucht voor Saul toen riep hij naar God en toen bleek dat God ook in die grot zat dus je bent nooit alleen als je een relatie hebt.
Waar vind je dat in deze wereld.
Beschilderd met acrylverf en geltextuur.


Oud Katwijk
In moderne stijl beschilderd met acrylverf en kiekjes vanuit de visserijtijd begin vorige eeuw.
Een rijk verleden van hardwerkende mensen die op zichzelf stonden en toch ook verlies kenden als hun man of familie op zee achter bleef en dan toch door de gemeenschap werden opgevangen.
Samen naar de kerk en samen op het strand en altijd samen in gemeenschapszin.
Zelfs nu is die lijn nog zichtbaar in Katwijk.
Vele toeristen uit binnen en buitenland komen hier al tientallen jaren voor de rust en de mentaliteit die altijd gewaarborgd is gebleven.


Vector 1
Ongeveer hetzelfde idee als mijn serie van Trimetrie destijds maar nu met ander licht en zelfgemaakte houten raam op een andere manier belicht en met acrylverf beschilderd en textuur met gel toegepast.
Geheel nieuw concept.


Vector 2
Dit doek in een andere kleur en in een andere omgeving waar de wiskunde in een figuur tot uiting komt en op een houten ondergrond .

Vector 3
Dit was de mooiste van alle drie omdat de kleuren elkaar beÔnvloeden en met de textuurgel erbij was het helemaal iets bijzonders.
Ook met acrylverf beschilderd .


Verworpen
Dit olieverf doek van behoorlijke afmeting stelt IsraŽl voor te midden van diverse landen die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid van dit vooruitstrevende Joodse volk.
Talloze bedreigingen en aanvallen vinden plaats met een niets ontziend karakter waarbij dit land niet tot zijn rust komt en constant een offensief moet beginnen om de burgers te beschermen.
Het is bijzonder dat deze huidige gebeurtenissen al duizenden jaren in de bijbel staan en dat ze profetisch gezien uitkomen tot op de dag van vandaag.
Beschilderd met Olieverf en impastotechniek en donkere kleur die de strijd voorstelt die constant gaande is.


Waarom !!!! Deze Haat
IsraŽl te midden van landen die behoorlijk militair potentieel hebben om dit kleine landje een grote slag toe te brengen en het feit dat verscheidene landen dit Joodse volk de zee willen indrijven.
Er is geen land ter wereld die ook maar doorhebt dat het hier om een geestelijke strijd gaat en dat geen mens vrede kan brengen behalve God.
De mensheid is verworven tot een redeloze en haatvolle samenleving die hun wil willen opleggen door oorlog en geweld. Als men Openbaringen leest dan ziet men dat God ingrijpt als deze eindstrijd gaat beginnen en er eindelijk vrede zal aanbreken voor dit Joodse land na decennia lange vervolging en haat.
En kijk maar eens kritisch hoe dit land zich heeft ontwikkeld sinds het bestaan ervan te midden van 75 miljoen vijanden en nog steeds staande.
God zal Zijn belofte aan Abraham waar maken en er is geen land ter wereld die dat tegenhoudt.
Dus als iemand het zwaard opheft tegen IsraŽl zal hijzelf door het zwaard vergaan en dit is Profetisch.
Van oorsprong was dit het thuisland van Koning David en vele andere prominente mensen maar ook in die tijd waren er vijanden die constante strijd voerden om het bezit van dit land die door God gegeven was aan Abraham , Isaac en Jacob. Deze strijd is er nog steeds en daar is het Joodse volk de dupe van. Dit zal doorgaan totdat de Messias terugkomt want geen mens kan dit beÔnvloeden of stoppen. Lees Uw Bijbel maar.
Uitgevoerd in Olieverf met impastotechniek .


Sculptuur
Dit speciale spekstenen beeld die zwart wordt als het nat is en lichtgrijs als je het bewerkt is een steen waarin ik 3 jaar in de seizoenen hebt gewerkt op het strand zoals U verder op de site kunt zien.
Ik heb uitsluitend gevijld vanwege de hardheid van de steen dus als ik zou hakken dan zou het kunnen breken.
Dus dat risico wilde ik niet nemen en het vijlen op zich is het mooiste wat er is omdat ik niet wist wat het zou worden met erg dunne wanden waarin ik de grenzen van het breekbare opzocht.
En hierna heb ik het met blanke lak bespoten en toen kwam er een groene waas op die zich nooit had gemanifesteerd tijdens het vijlen.
Dus een langdurig project met een verrassende uitkomst en vele toeristen die erg positief waren omdat ik op het strand werkte omdat ik de steen dan makkelijk kon vastzetten in het zachte zand.


De Verandering
Dit spraakmakende doek is ontstaan omdat ik overtuigd christen bent en niets aan het toeval overlaat omdat God Zich openbaart in mijn leven en gedachten iedere dag.
En dan ga je dingen veel beter zien en ervaren dan mensen die niets met God willen beginnen.
Het beeld Joan of Arc staat in Parijs en symboliseert haar geloof en haar dood als christen vanwege haar overtuiging destijds. Voor mij een moedige vrouw die voor haar mening uitkwam in een tijdperk waar je als vrouw niets te zeggen had. Bewonderenswaardig in mijn ogen.
Het doek is abstract opgesteld met goud poeder erin verwerkt om de schoonheid van het onvergankelijke te benadrukken en de schimmen van mensen die ook hun keus maakten voor een leven met God.


Katwijks Trots
Dit moderne schilderij uitgevoerd in Acrylverf met acrylvellen in vorm zoals de gebouwen aangeven en de verschillende kleuren die ik naar eigen inzicht ingevuld heb.
Anders dan het witte van de Kerk en het wit van de Vuurtoren en tevens het zilver blauw wat de kleur van het wapen van Katwijk symboliseert vanuit vroegere tijden.
Zelf ontwerpen en inkleuren is het leukste wat er is vind ik zelf vanuit psychologisch standpunt.


Bloemfestijn
Dit doek kwam in mijn gedachten omdat ik in de bloemensector werkt en elke dag vele vrouwen hier de mooiste boeketten maken die door chauffeurs worden vervoerd.
Daarom de vrouwen gezichten die de bloemen flankeren uitgevoerd in een bepaalde volgorde van kleur naar zwart-wit en dan weer kleur.
Tevens een collage waarin de bloemen en gezichten met Acrylverf beschilderd duidelijk naar voren komen in drie verschillende doeken in een geheel.


Amsterdam
Dit nieuwe doek is ontstaan omdat Amsterdam erg in trek is bij vele mensen ongeacht afkomst of status. De rijken der aarde oftewel Vips komen frequent langs in bekende hotels zoals het vermaarde Amstel-Hotel en Fletcher-Hotels vanwege de uitstraling in deze hoofdstad.
Ik heb een verschil willen maken tussen de periode van 1800 waarin degelijkheid centraal stond en momenteel waarin er veel veranderd is t.o.v. gebouwen en luxe en innovatieve ideeŽn en uitwerkingen die in deze wereldstad naar voren komen. De bekende bruggen en diverse hotels en musea, s die in collage in diverse uitvoeringen te zien zijn.
Uitgevoerd met Acrylverf en diverse fotoís gelamineerd in een kunstzinnig jasje.


Christus
Dit doek was voor mij het eerste doek waarin ik een gezicht oftewel een close-up van Christus wilde schilderen maar niet in Zijn geheel omdat ik wilde dat het oog zou spreken als je er naar kijkt.
Christus hing aan het kruis met ontzagwekkend lijden maar ook als Zoon van GOD dus wat zie en ervaar je dan op zoín moment als je Zijn ogen ziet. Verkrampt door de pijn of zelfvertrouwen en staat Hij boven de gebeurtenissen omdat Hij zei : Vergeef het hun Vader want zij weten niet wat zij doen .
Ongelooflijk dat hij zelfs dan nog voor Zijn vijanden bidt is mijn gedachte.
Dat bewijst des te meer dat Hij De Zoon van God is want geen mens kan dit opbrengen.
Ik kan alleen niet zeggen dat dit ook een werkelijke afbeelding is van Christus omdat het voor mij meer symbolisch is qua gebeurtenis.
Met acrylverf ingevuld en textuurpasta om reliŽf te benadrukken en Hebreeuwse letters ingevuld.


Vissers-Bootjes
Dit idyllische plaatje van Van Gogh bootjes op het strand is door mij op een andere manier beschilderd zoals U kan zien.
Van Gogh inspireert mij enorm vanwege het kleurgebruik en het alledaagse wat er in de wereld te zien is zoals vele schilderijen van zijn hand kenmerken.
Ik heb de lucht wat meer kleur gegeven en het water ook in realistische kleur beschilderd.
Uitgevoerd in acrylverf en gel om textuur aan te geven.
Afmetingen zijn 50 cm x 50 cm.


Liefde overwint alles
Dit schilderij is voor mij een voorstelling van een gehuwd stel die samen door het leven gaan met alle confrontaties die zij op hun weg krijgen.
De tunnel staat voor de levensweg met de rails als voorbeeld dat je samen stevig op de rails staat dus alle uitdagingen samen aankan door de onderlinge liefdesband die je samen hebt.
De tunnel is symbolisch gezien de lange weg waarvan je het einde niet kan zien en dus een uitdaging blijft.
Tegenwoordig is scheiden normaal geworden omdat het geven en nemen al niet meer in het straatje past of thuishoort.
Beschilderd met acrylverf op plexiglas zodat er een mooi effect ontstaat door de verf aan 2 kanten te projecteren.


Visuele Vooruitgang in Textuur
Zoals de piramides al eeuwen oud zijn en voor sommige mensen een raadsel hoe dit tot stand kwam met middelen uit een lang vervlogen tijd heb ik dit schilderij op Plexiglas ontworpen met diverse vormen , texturen en tinten en kleuren wat de moderne tijd vertegenwoordigt in 3d-lijnachtige achtergrond.
Met gebruik van acrylverf en textuurpasta, s zoals U kan zien.
Afmetingen zijn 70 cm x 52 cm.


Tangle-Box
Een schilderij waarin ik vlakverdeling heb toegepast door middel van lijnenspel waarvan het geheel altijd een verrassing blijft omdat de componenten met kleur en vorm hun eigen dimensie creŽren zoals U hier ziet.
Een soort kubus met tangle-achtige lijnen erin verwerkt en waar het voor mij moeilijk is om te stoppen omdat er steeds meer ontstaat qua vorm.
Maar het karakter moet niet overheersend worden .
Ingevuld met acrylverf en iriserende kleuren op een metallic stenen achtergrond.
Afmetingen zijn 60 cm x 60 cm.


Keyboard
Dit moderne schilderij op Plexiglas beschilderd om 3d effecten te benadrukken zoals U hier kan zien bij deze keyboard-toetsen.
Waarom deze afbeelding zal U zeggen.
Dit keyboard heeft in combinatie met een computer deze wereld in zijn greep hoewel mensen dit toch anders beoordelen als men er naar vraagt.
Niemand denkt er bij na dat als er een atmosferische storing plaatsvindt in het magnetisch veld van deze aarde worden we als het ware terug gebracht naar het stenen tijdperk omdat computers kunnen uitvallen en desastreuze gevolgen zich aandienen.
Omdat we alles hebben gekoppeld aan deze vorm van automatisme.
Dus ik verplaats mijzelf in simpele dingen die behoorlijke gevolgen kunnen veroorzaken en om de mensheid wakker te schudden waar me mee bezig zijn. Binnenkort willen ze zelfs defensie koppelen aan robots die zelfstandig beslissingen nemen omdat mensen nadenken als ze kernwapens willen lanceren en robots niet.
Dat levert altijd tijdwinst op bij een tegenaanval waarbij seconden belangrijk zijn.
Ik heb altijd gezegd dat de mens zijn eigen ondergang tegemoet gaat en dit bewijst dat het zo is.
Gelukkig laat God zich niet onbetuigd als het zo ver is ,zegt de Bijbel. Beschilderd met acrylverf en ook de lijst ingevuld met parelmoer met gel.
Afmetingen zijn 50 cm x 37 cm.


Vrouw met Kind
Dit beeld gemaakt van Gibo (Cellenbetonblok) was het 2e model toen ik aan het vijlen was.
De natuurlijke band tussen moeder en kind is bijzonder sterk want zonder vrouwen geen voortplanting.
Geplaatst in bosrijke omgeving om natuur te benadrukken.
Qua vorm leuk om te doen.
GeÔmpregneerd met kunsthars om het beeld te verhardden.


Andrew Murray en Familie
Dit schilderij laat Andrew Murray zien die eigenlijk een pionier geweest is in Theologie en het Christen zijn en het grote aantal boeken die zelfs in 2018 nog veel verkocht worden.
Het is een van mijn lievelingsauteurs omdat hij het geloof zo begrijpelijk uitlegt met verwijzingen naar de Heilige Schrift (Bijbel) .
Mijn voorganger zei na een lange tijd dat ook hij voor hem erg belangrijk was geweest tijdens zijn studie Theologie en dat zijn leer hem goed aansprak dus daarom wilde ik hem iets geven in de vorm van dit schilderij.
Het is leuk om iemand te ontmoeten die gelijke interesses hebt zonder dat je dat wist of dacht te weten.
De andere gezichten zijn familie van hem maar ook zijn inspiratie vanuit privťsfeer en de Theologie.
Beschilderd met acrylverf op plexiglas zodat het contrast er beter uit ziet.


De Onbekende Weg
Dit schilderij weerspiegelt mijn gedachtegang over het leven wat zich ontplooit in diverse richtingen.
Als mens wil men ten allen tijde de controle houden over de weg die we gaan maar dit is een illusie omdat het leven zich niet laat bepalen door een enkel individu.
Het leven expandeert zich in worstelingen die van moment tot moment kunnen openbaren in het alledaagse leven van ieder mens.
God is de Enige die richting kan verschaffen in dit chaotische leven als men zich aan Hem toevertrouwd.
De Heere Jezus Christus zegt in Zijn verwoordingen vaak : Ik ben het Leven.
Dit resulteert zich in het feit dat je als christen door situaties heen geleidt wordt waar je anders geen grip op heb.
Dit schilderij laat zien dat de richting niet bepalend is omdat men het einde daarvan niet kan zien in de spiraalvormige lijnen die geen einde hebben of laten zien.
Dit is kenmerkend voor het leven van ieder mens op deze aarde.
Kortom is Uw leven onderhevig aan de onvoorspelbaarheid die deze wereld in zijn greep houdt.
Gemaakt op Plexiglas met acrylverf bewerkt in diverse tinten en kleuren.


Tunnel van Schoonheid
Dit schilderij geeft de schoonheid aan van bloemachtige taferelen die een soort tunnel inlopen en daardoor oneindig door blijven lopen.
Schoonheid waar geen einde is dus te vergelijken met de overgang naar Gods Hemel waar geen pijn, verdriet, en dood zal zijn.
Een doorgang die in ons voorstellingsvermogen niet voorkomt maar die je kan zien en ervaren als je kind van God bent geworden.
Je bent namelijk geestelijk besneden en dat is een wonder op zich waar wij geen vat op hebben of kunnen bereiken tenzij door bekering.
Beschilderd op plexiglas om diepte te benadrukken en ingevuld met acrylverf.


Medische Vooruitgang
Dit schilderij laat zien dat we in een ver gevorderd stadium zijn van het vervangen van lichaamsdelen die doormiddel van stamcellen en andere technieken steeds binnen handbereik komen.
Een soort supermarkt op medisch niveau zodat we elk deel van het lichaam kunnen vervangen bij slijtage of defect.
Er zijn nu al geluiden dat er een compleet hoofd vervangen kan worden door gerenommeerde wetenschappers elders in deze wereld.
Dood gaan is straks een zeldzaamheid en leeftijden zullen stijgen.
Met de inzet van Nano bots in de bloedbaan kunnen we ook diverse aandoeningen en ziektes bestrijden zonder enige ingreep dus ook geen littekens.
Als je op dit moment in 2018 een reumatische aandoening hebt of een dergelijke vervanging nodig hebt kom je bijna niet in aanmerking vanwege de hoge kosten die dit meebrengt dus hoe groot is Uw portefeuille of medische verzekering.
Regeringen hebben contractuele verplichtingen met medicijnfabrikanten omdat het meer geld oplevert om medicatie te geven i.p.v. deze dure protheses of stamcel therapieŽn.
Jammer dat dit nooit vermeld wordt door de behandelaar als je met artrose of reuma wordt doorgestuurd.
En het geeft de fabrikant ook de macht om middelen uit te testen.
Men kan de schadelijke uitwerkingen altijd als bijwerking benoemen en zich hierdoor juridisch distantiŽren als er onverhoopt iets voorvalt.
Een gevecht die op voorhand verloren is vanwege deze multinational.
Maar 1 ding is niet te vermijden dat je eeuwige toekomst in de hemel op het spel staat als je mensen als nummer beschouwd en hier geen gevolg aan geeft dus weet wat je doet met deze verantwoordelijkheid.
Beschilderd met acrylverf op Plexiglas.


Nuance
Dit schilderij heb ik gemaakt om de overgang van mono (zwart-wit) naar kleur te laten zien.
Alsof je een andere wereld instapt en waar kleur de verschillende details tot bloei laat komen zoals hier binnen de lijst.
Wonderlijk hoe een oog kleur kan vertalen naar zichtbaarheid hoewel we daar eigenlijk nooit bij stilstaan.
Beschilderd op plexiglas met acrylverf en de jurk ingevuld met acrylvellen.


Bezinning
Dit schilderij met een close-up van een gezicht is gemaakt omdat ik wil benadrukken hoe een gezicht eruit ziet als je plotseling geconfronteerd wordt met een onverwacht noodlot die je aan het eind van je huidige leven te horen krijgt.
Tegenwoordig is het geloof in God een zeldzaamheid geworden en toch geeft God ook in dit eindstadium uitkomst als je je bekeerd tot de levende Zoon Jezus Christus.
Willen mensen dan hun eigen weg volgen die doodloopt want deze wereld biedt geen zekerheid.
God heeft wel de macht om Uw leven een boost te geven maar het blijft Uw keus.
Oorlog, armoede, en terreur is orde van de dag en wordt steeds intensiever beleefd door vele mensen die de weg hierdoor kwijt zijn.
Zelfs de gedachte dat God niet bestaat is voldoende om verloren te gaan omdat ieder mens een ingebouwd Godsbesef heeft volgens de Bijbel.
Beschilderd op plexiglas met acrylverf in lijnachtige structuur .


Draak (duivel)
Dit schilderij met een draak erin wordt in de bijbel beschreven als de oude draak oftewel de duivel (oude slang).
Als achtergrond heb ik een adder gebruikt als referentie aan deze entiteit.
Veel mensen zijn overtuigd dat het beeldspraak is dus fantasie maar de realiteit is afschuwelijk zoals dit monster zich manifesteert in deze wereld waar hij ook nog volgens God de wereldheerser wordt vernoemd van deze eeuw en waar de wereld dagelijks zijn invloed van ondervindt in verderfelijke praktijken wereldwijd.
Beschilderd met acrylverf op plexiglas om 3D-effect te benadrukken.


Gezicht
Dit gezicht met als achtergrond een lemen hut uit Bali (IndonesiŽ).
Voor mij iets om te oefenen omdat gezichten niet mijn specialiteit is maar wel een startpunt zoals U ziet.
Beschilderd met acrylverf op plexiglas zodat er diepte ontstaat t.o.v. de geschilderde lijst eromheen.
Het mooiste is dat de kleuren ook de indruk bepalen die het gezicht uitstraalt.


Love-Connected
Dit schilderij laat twee geliefden zien die ook een relatie opbouwen in een voor hun uitdagende wereld.
Het feit dat zij achter een soort gordijn staan heeft te maken met intimiteit in een wereld waar privacy zeldzaam is geworden.
En Bijbels gezien is de liefde het hoogste gebod naar elkaar dus echte liefde is zeldzaam in deze tijd waar relaties onder enorme druk kunnen staan.
Gemaakt met acrylverf op plexiglas en beide personages ingevuld met zand-korrel-gel.
Afmetingen zijn 60 cm x 40 cm.


Exploring
Dit schilderij laat twee kleuters zien die op hun weg de wereld verkennen richting adolescentie.
De mooiste leeftijd qua ontwikkeling en interesses waardoor het kind zichzelf gaat ontdekken in deze wereld .
Waarin fantasie, ontdekking en relaties een grote rol spelen.
Wees spontaan als een kind is een Bijbelse waarheid die serieus genomen dient te worden wat door de Messias gezegd wordt.
Ik heb dit schilderij met mijn zoon Tristen (8 jaar) gemaakt omdat zijn handjes erin gedrukt staan met nat in nat techniek om het kind zijn te benadrukken.
Gemaakt met acrylverf en de schaduw met zand-korrel-gel.
Afmetingen zijn 60 cm x 37 cm.


From Birth to Shape
Alles is ooit begonnen als atoom of molecuul als vormloze massa en dit is geŽvolueerd tot de meest bijzondere vormen zoals U kan zien in het rechter vlak.
Dit schilderij met drie perspectivische vlakken erin vormt het schouwspel van een kleurenmassa overgaand in non-ferro-achtige substanties zoals koper, messing, maar ook parelmoer en goud-gel om de overgang te benadrukken naar het laatste vlak waar vorm zichtbaar wordt.
Ik heb diverse materialen gebruikt en de ondergrond is van gekleurd woestijnzand (uit de Sahara) met ecoline zodat het vermengd met chemische hars een soort steenachtige laag krijgt zodat de beschildering eruit springt.
Dit alles als zwevende vlakken tegenover een steenachtige achtergrond.
Beschilderd op plexiglas met acrylverf.
Afmetingen zijn 60 cm x 37,5 cm.


Fashion
Mode maakt de mens in zijn individuele behoefte om zich te presenteren in deze wereld .
Dit schilderij oftewel mode genaamd is een van mijn oefeningen die nog in de kinderschoenen staat zoals U kan zien.
Het abstracte werk ligt meer in mijn lijn aangezien ik dit al jaren beoefend .
Dit was een oefening met het uitproberen van acrylvellen als jurk en een straatje in Parijs om dit schouwspel te volmaken in een donkere sfeer en rode blaadjes om de scene op te fleuren.
De achtergrond van het schilderij is ook een straat in Parijs met een oud architectonisch gebouw waarin ik dit schilderij wilde plaatsen.
Beschilderd met acrylverf en gebruik van acrylvellen in diverse tinten en gebruik van textuur-gel.


Circle of Life
Dit impasto-schilderij met diverse lagen verf in diverse tinten is het leven van alledag.
Men loopt iedere dag in een vicieuze cirkel tegen nieuwe onvoorspelbare dingen aan en de een kan het bijhouden en de ander raakt overspannen omdat er geen middelen of tijd is om hier controle over te krijgen.
Een doodlopende weg voor sommigen.
Het licht-donker contrast geeft de complexiteit aan van uur tot uur.
Beschilderd met acrylverf en druipgel op plexiglas en bestrooit met goudpoeder gefixeerd met glaces.
Afmetingen zijn 37 cm x 35 cm.


Science
Dit abstracte schilderij is ontstaan doordat ik mijn gevoelens omzet in kleur en vorm.
De betekenis kan voor een ieder verschillend zijn maar de overgang van links naar rechts is voor mij confronterend omdat er een opbouw plaatsvind van vormen en kleuren.
Het is voor mij een psychologisch schilderij waar je veel herkenbare elementen kan zien of herkennen.
Met kubusachtige vormen op de achtergrond om het geheel ruimtelijk te maken.
Beschilderd met acrylverf en bewerkt met karton en gel en woestijnzand gekleurd met ecoline.
Afmetingen zijn 51 cm x 45 cm.


Inner Secrets
Dit schilderij op plexiglas is een mengeling van druipgel en acrylverf waarbij allerlei vormen ontstaan door het gebruik van kleur en oneffenheden door elkaar die ontstaan door het gebruik van een paletmes.
Je weet van te voren niet wat er ontstaat en daarom is Inner Secrets een toepasselijk naam voor dit schilderij omdat een ieder op zijn of haar manier dingen ontdekt en het schilderij een permanente indruk maakt.
Afmetingen zijn 37 cm x 35 cm.


Book of life
Dit schilderij heb ik gemaakt omdat onze kennis voorkomt uit onderzoek die op hun beurt in boeken en geschriften staan. Wetenschappen staan geformuleerd van geslacht tot geslacht en waar mensen hun stempel op gedrukt hebben.
Totdat er weer iets weerlegd zou worden door voortvarend onderzoek en modernisering die steeds verder gaat in diverse richtingen en die ook zichtbaar worden vandaar de tekentjes die het boek uit komen en hun plaats in de maatschappij vinden.
Gemaakt met acrylverf en gebruik van koperdraad beschilderd en met lijm bevestigd.
Afmetingen zijn 37,5 cm x 35 cm.


Challenge (Uitdaging)
Dit schilderij heb ik gemaakt naar het onderwerp van een expositie komend weekend in Warmond in Nederland.
Het was voor mij een nieuwe ervaring omdat ik nog nooit een blote vrouw geschilderd had en dat in 2 verschillende uitvoeringen waardoor de naam uitdaging zich ook laat raden.
Gemaakt met acrylverf en gebruik van transparante acrylverf en vloeibare gel (Haardos) met paletmes en kwast opgebracht op plexiglas.
Afmetingen zijn 74 cm x 61 cm.


Expositie Warmond
Hier sta ik naast mijn schilderij Challenge(Uitdaging) omdat het onderwerp van deze expositie naakt is.
Dit is tevens de eerste keer dat ik met Galerie Beeldschoon meedoet op deze mooie locatie van MariŽngaarde te Warmond.
Er zijn nog meer gerenommeerde kunstenaars aanwezig die hun werk hier exposeren.
De opening van de expositie werd vandaag verricht op 02-06-2018 op bovengenoemd adres.
De tijden zijn iedere week vanaf donderdag tm zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur.


City of Lights

Dit schilderij laat een stad zien met hoge gebouwen die de skyline vormen wat verrassend is qua contrast.
Op een relatief kleine oppervlakte kan men veel mensen en veel bedrijfsactiviteit kwijt zonder veel ruimte omdat hoogte en de huidige technieken het mogelijk maken om dit te realiseren.
Momenteel zijn gebouwen van rond 1 kilometer hoogte geen uitzondering in diverse steden op wereldniveau en in diverse uitvoeringen en modellen.
Ik heb dit schilderij gemaakt met acrylverf op plexiglasplaat en opgebouwd uit diverse verticale streepjes die onderling van kleur verschillen om op een donkere achtergrond een mooi resultaat te verkrijgen zoals U hier kan zien.
Monnikenwerk om te doen maar zeer bevredigend als eindresultaat.
Afmetingen zijn 68 cm x 62 cm.


Books of Henoch
Dit moderne schilderij in een modern jasje gestoken omdat deze boeken decennialang verdwenen zijn geweest totdat het opdook in EthiopiŽ door een Engelsman James Bruce.
Dit is waarschijnlijk het eerste Joodse boek ten tijde van voor de zondvloed dat geschreven is.
Het was geschreven in Oud Hebreeuws en fragmenten werden gevonden in de Dode Zeerollen.
Het vertegenwoordigt 7000 jaar wereldgeschiedenis en de daaruit volgende ProfetieŽn tot in de eindtijd waar zelfs feitelijk de eerste zondvloed en de tweede vernietiging door vuur wordt beschreven.
En het belangrijke feit dat God Engelen veroordeelde die gezondigd hadden en daardoor de zondvloed kwam om de aarde te zuiveren van zonden en allerlei ongerechtigheden.
De tegenwoordige mens denkt vaak dat God liefde is en alles wel zal vergeven maar deze feiten getuigen van een andere zijde namelijk de Rechtvaardigheid en Reinheid en Heiligheid van God.
Als je daarbij ook de Apocriefe Boeken leest en bestudeert dan ziet de realiteit er heel anders uit dan wat men denkt over God en het Evangelie.
Ik heb de naam in het Nederlands beschilderd maar ook in het Hebreeuws met de cijfers 1 , 2 en 3 erbij omdat het 3 boeken waren.
Beschilderd met acrylverf en acrylvellenen gel om structuur te verkrijgen.
De originele boeken zijn anders qua kleur dus daarom mijn eigen fantasie gebruikt.
Afmeting is 60 x 40 cm.


Spiders Fantasy Web
Dit schilderij heb ik zelf bedacht omdat ik graag met textuur werkt.
Het laatste detail wat ik schilderde was een spin omdat het op een web leek met diverse texturen en kleuren erin verwerkt en diverse technieken in acrylverf.
De betekenis van dit doek is voor mij dat je als mens nooit alert genoeg kan zijn want als mens kan je ook ongewild in een web terechtkomen qua problemen of andere factoren.
Een belangrijke les is hierbij dat je jezelf altijd kritisch opstelt ten opzichte van anderen en je zelf niet laat meeslepen door vleierij of andere intimiderende mensen.
Vertrouwen moet je verdienen en dat kost tijd.
Beschilderd met acrylverf, acrylvellen en goud en parelmoer-textuurpasta.
Afmeting is 60 x 40 cm.


Untitled
Dit schilderij is ontstaan met het gebruik van textuur instrumenten zoals schilders mes in de puntige objecten die U ziet afwisselend met een rubberen houtnerf-kam in licht donker verhoudingen.
Erg mooi op een lichte ondergrond zodat het drukke tafereel overgaat in een nuance die erg opvalt.
Beschilderd met acrylverf in diverse tinten.
Afmetingen is 60 x 40 cm.


Schaduw Perspectief
Dit schilderij met horizon en driekwart schaduw uitgewerkt met acrylverf in 3 tinten waarin de kleuren de grens aanduiden.
Afmetingen zijn 60 cm x 40 cm.


Vooruitgang
Dit schilderij met technische hoogstandjes zoals wolkenkrabbers en de bekende toren geÔllustreerd met wegverlichting op zwarte ondergrond.
In de bijbel wordt dit in Genesis verwoord dat de mens tot alles in staat zal zijn om dingen te verwezenlijken op vele gebieden.
Maar hoogmoed ligt op de loer bij het voorbijstreven van elkaar op deze planeet en daar gaat men ethische bezwaren uit de weg.
Uitgevoerd in acrylverf
Afmetingen zijn 60 cm x 40 cm.


Looking Outside
Dit schilderij beschilderd met acrylverf laat de doorgang naar buiten zien in een 3D achtige verhouding binnen een gebouw .
De kleuren heb ik zelf uitgekozen om effect te bereiken zoals U kan zien.
Het onderwerp spreekt mij aan omdat er rust vanuit straalt.
Afmetingen zijn 60 cm x 40 cm.


In -Outside
Dit schilderij beschilderd met acrylverf visualiseert de overgang van binnen naar buiten.
Achteraf gezien is dit tevens mijn laatste ontwerp in deze genre omdat het niet mijn favoriete ontwerp blijkt te zijn.
Misschien zijn er mensen die er wel de waarde van inzien.
Afmetingen 60 cm x 40 cm.


Angst
Dit schip overgeleverd aan een zee waar het water over het dek gaat wegens onstuimig weer.
Voor mij herkenbare situaties waar je alleen was en niemand die je hulp kon bieden.
Overgeleverd aan problemen waar je destijds alleen voor stond.
Ik mag nu weten dat God mij altijd nabij was en Hij geeft mij moed en slagvaardigheid om de problemen het hoofd te bieden waar Hij overigens de middelen aanreikt.
Dit is moeilijk te begrijpen voor mensen die God niet kennen maar als U Hem in Uw hart sluit doet hij het ook voor U en zal U elke situatie overwinnen omdat er geen grenzen zijn aan Zijn macht.
Nooit geen angst meer hoewel ik dit vroeger anders zag en ervaarde.
In een modern jasje gestoken zoals U ziet.
Beschilderd met acrylverf en afmetingen zijn 60 x 40 cm.


Corona Invasie
Dit schilderij was een idee van mezelf omdat het jammer genoeg op een vreselijke manier actueel is in diverse landen ter wereld.
Ik heb het schilderij bedacht en uitgevoerd in acrylverf met een aparte manier van verbeelding.
De huiskamer en het bankstel wat je ziet is je eigen wereldje die weggebroken wordt door indringing van het Corona Virus die zijn sporen op een verschrikkelijke manier achter laat.
De muur bestaat uit stenen die ik elk een vlaggenkleur hebt gegeven om aan te duiden dat geen enkel land ontkomt aan deze vernietiging.
De kleur zwart die overal duidelijk aanwezig is vergelijk ik met de dood die al dagen lang slachtoffers maakt.
Als men de Bijbel raadpleegt dan leest men in Mattheus 24 : vers 7 over besmettelijke ziektes en andere rampen die zich hierna ook nog zullen voltrekken.
Er zijn momenteel verhalen waarin vleermuizen dit hebben veroorzaakt maar ook andere complottheorieŽn waarin het als geheim wapen beschouwd wordt.
Hoe het ook zij: Ik betreur de slachtoffers overal ter wereld en ik bid en wens ze volharding en genezing toe in deze strijd
De afmetingen zijn 60 x 40 cm.


Belgische Barkentijn (Zeilschip)
Dit schilderij is ontstaan doordat ik me de laatste tijd aangetrokken voelt tot schepen op volle zee en het liefst tijdens een storm.
Golven brengen het schip in beroering en vaklui werken zich rot om de controle te behouden over het schip waar de natuur in feite zich niet laat beÔnvloedden.
In mijn visie overheerst de gedachte dat mensen veel potentieel hebben om situaties te beslechten.
Maar tegen de natuur kan men weinig beginnen vooral als men in het midden van een oceaan vaart waar golven de dienst uit maken.
Machteloos tijdens een storm maar dankbaarheid als men ongeschonden de haven binnen loopt.
God heeft geen kalme reis belooft maar wel een behouden aankomst is mijn gedachte bij dit schilderij maar wel als je die keus heb gemaakt.
Beschilderd met acrylverf.
Afmetingen zijn 60 cm x 40 cm.


Nostalgie
Dit schilderij in een reeks van oude schepen waar ik de laatste tijd gecharmeerd van bent.
Tegenwoordig zijn er schepen die een storm kunnen overleven doordat de techniek een inhaalslag heeft gemaakt na de 2e wereldoorlog.
Staal, radar, navigatiesystemen, noem het maar op.
Het schip op het schilderij was vaak maanden zo niet jaren onderweg om mensen van een boterham te voorzien in barre omstandigheden.
Vaak schipbreuk of andere omstandigheden waar een koppel zeelui doorheen moesten.
En dit met een schip van hout en afhankelijk van de wind dus de mensen thuis wisten vaak niet wanneer ze terugkwamen en of ze wel terug kwamen als ze driekwart van de wereld overgingen om handel te drijven.
Ik denk dat ik dat verschil op me laat inwerken en zo enorm respect hebt voor de vaklui die precies wisten wat er moest gebeuren om het schip gaande te houden.
Tegenwoordig heeft de Marine ook nog zoín oud schip als opleidingsschip om de technieken bij te brengen zoals zonschieten (koersbepaling) en je hoogtevrees te overwinnen als je naar boven moet om zeilen te hijsen boven de 15 meter en hoger.
Op een ouderwetse manier je weg weten te vinden op de oceanen zonder moderne middelen zijn de eisen om een volwaardig matroos te worden.
Kortom gedrild worden met zwaar werk en veel uren zonder slaap.
Beschilderd met acrylverf.
Afmetingen zijn 50 cm x 40 cm.


Zeil vastmaken op hoogte
Dit schilderij laat mannen zien die bij storm omhoog moeten om het grootzeil vast te maken.
Het klinkt gek maar deze mannen zijn liever boven dan beneden op het dek waar de golven overheen spoelen.
En een hand voor jezelf en een hand voor het zeil maar gezien de wind gebruiken ze twee handen voor het zeil wat natuurlijk levensgevaarlijk is gezien de hoogte van de mast.
En zo is het leven van een matroos geen gemakkelijk avontuurtje maar tot het uiterste gaan in alle omstandigheden.
Dit bestaan spreekt mij aan omdat in vroegere jaren arbeid altijd handmatig werd ingevuld ten opzichte van nu dat alles geautomatiseerd is in de meeste sectoren.
Gemak dient de mens is dan ook een bekende uitspraak.
Beschilderd met acrylverf.
Afmetingen zijn 50 cm x 40 cm.


Dubbelkano uit OceaniŽ
Dit schilderij van een dubbelkano uit OceaniŽ die gebruikt werd om tonijn te vangen en tevens behoorlijke afstanden aflegde in deze zelfontworpen boten (model catamaran) gemaakt van bomen en met huid overtrokken dus origineel maar wel primitief gezien de huidige techniek.
Maar ze kwamen wel terug met de voor hun bestemde voorraad vis.
Het ontwerp trok mij aan omdat dit de pioniers waren om vis te vangen in een met boomstammen gevormde boot zodat hij niet zou zinken en dan nog in hun levensonderhoud te voorzien op zoín primitieve manier.
Beschilderd met acrylverf.
Afmetingen zijn 52 x 28 cm.


Vissers uit OceaniŽ
Dit schilderij gemaakt in de trend van scheepvaart lang voordat er moderne schepen aanwezig waren.
Het harde werken en het trotseren van de zee die bij dit soort scheepjes een complete ravage kunnen aanrichten omdat stabiliteit een schaars begrip was bij bootjes gemaakt van boomstammen om het drijven te bevorderen.
Moedige vaklui die gingen vissen en door hun behendigheid en ervaring toch weer thuiskwamen om het dorp van vis te voorzien.
Tegenwoordig volautomatische schepen die netten vervoeren waar een wolkenkrabber in past en waar de vis volautomatisch wordt verwerkt.
Een geheel ander beeld ten opzichte van vroeger.
Beschilderd met acrylverf.
Afmetingen zijn 41 x 30 cm.


Visvangst
Dit schilderij gemaakt met acrylverf op houten ondergrond is een plaatje van lang geleden zoals het schip laat zien.
Een zeilschip op de grote zeeŽn geteisterd door hoge golven en onberekenbare natuurinvloeden waarin zeelui hun brood moesten verdienen.
En het al bekende verhaal van hen die op zee bleven doordat de natuur tekeerging en gehele families hun geliefden kwijt waren.
Een veel voorkomende tragedie in een tijd waarin veiligheid nauwelijks aanwezig was.
Wat een verschil met de moderne middelen van deze tijd.
Afmetingen zijn 43 x 39 cm.


Walvisvangst
Dit schilderij laat ook weer een periode zien waarin stoere zeelui een walvis te lijf gingen in een sloep met gebruik van een harpoen die zij met de hand torpedeerden.
De sloep was geen partij voor een dier die minimaal 25 meter lang was en met zijn staart deze sloep aan stukken kon slaan na zoín aanval.
Het vereist heel wat moed en vakkennis om op zoín manier iets te vangen.
Het aanleveren van walvisolie en vlees was dermate belangrijk voor de industrie in die tijd dus risicoís nemen was een gewoonte om te overleven.
Tegenwoordig zijn de schepen zo groot dat de grootste walvissen zonder moeite gevangen worden en totaal verwerkt op varende fabrieken.
Niet mijn favoriete onderwerp omdat er enorme leed aan te pas komt doordat walvissen niet meteen dood zijn maar uren doodbloeden en meestal levend gefileerd worden. Daarom mijn protest d.m.v. dit schilderij aan de landen die zich hier niet aan storen.
Beschilderd met acrylverf.
Afmetingen zijn 64 x 50 cm.


Dorpje aan het water
Dit schilderij laat een oud dorpje zien waar de mensen van de natuur genieten en waar de scheepjes het IJsselmeer op varen.
Geheel iets anders dan wat ik anders schilder en de rust en eenvoud trekt mij aan in een wereld waar verstedelijking steeds meer plaats vindt.
Hoge gebouwen en staal en glas, stress en bedrijvigheid neemt langzaam bezit van onze wereld.
De schoonheid en de rust die je hier ziet is zeldzaam geworden.
Jammer dat de mensheid dit niet inziet.
Beschilderd met acrylverf.
Afmetingen zijn 45 x 38 cm.


Tempel van Salomo
Dit schilderij met eigen kleuren ingevuld om de rijkdom te benadrukken van Gods huis op aarde waar in de toekomst het heil de wereld zal ingaan en alle leiders en landen naar IsraŽl zullen optrekken om van Hem te leren. Momenteel (2020) is de kwestie gaande oftewel de leugen dat deze tempel bij de Palestijnen behoort.
Deze Tempel was duizenden jaren terug het grondgebied van IsraŽl ( Bouwer was Salomo zoon van Koning David) en dit feit is onbetwistbaar en ook nog archeologisch te onderbouwen. De tijd oftewel de profetieŽn zullen het uitwijzen.
Afmetingen zijn 43 x 31 cm en met acrylverf ingevuld op multiplex achtergrond.


De Tabernakel
Dit schilderij is gemaakt naar aanleiding van mijn laatste schilderij De Tempel van Salomo.
De Joodse Tabernakel noemde men ook de tent van God (Verblijfplaats oftewel Misjkan) waarin de IsraŽlieten samenkwamen om God te aanbidden en offers te brengen totdat de tempel van Salomo er was.
De geboden die Mozes op de berg ontving lagen in de Ark des Verbond.
Dit werd altijd meegenomen op reis door het beloofde land.
Vier eeuwen later kwam de Tempel in zicht.
Het idee dat ik een kerk heb gebruikt als achtergrond is het feit dat God eeuwen terug bereid was om in die Joodse Tabernakel te komen zoals die lichtstraal ook aangeeft tijdens de samenkomst.
Tegenwoordig zegt men dat een kerk Gods huis is maar God bevindt Zich ten diepste in je hart en niet in een gebouw.
Daarom word je ook innerlijk veranderd als je Hem in je leven accepteert en volgt dus de bekering van je hart.
Beschilderd op kunststof plaat met acrylverf.
Afmetingen zijn 66 x 38 cm.


Knights of the Past
Dit schilderij is een mengeling van ridders te paard uit de vroegere historie die met hun aparte kleding deze moderne tijd binnenrijdt.
De achtergrond met acrylvellen weerspiegelen ervaringen waar deze ridders voor kwamen te staan in gevaar en andere uitersten waar de middeleeuwen door gekenmerkt werden.
Fantasie is altijd een van mijn favoriete onderwerpen geweest omdat je jezelf hierin kan verliezen.
Vormgeving en kleur kan je eindeloos combineren naar je eigen fantasie.
Dus de komende tijd ga ik hier fanatiek mee door.
Beschilderd met acrylverf en gebruik van acrylvellen op houten ondergrond.
Afmetingen zijn 38 x 28 cm.